onsdag 4 februari 2015

Irmas Television, socialisation & åsiktspåverkan

“Till exempel är det viktigt för ett samhälle att ha brottslingar och människor som inte följer de socialt accepterade reglerna som finns i varje samhälle. Dessa människor visar vad som inte är acceptabelt genom att bli straffade för sitt socialt oacceptabla beteende. Därför är de ett viktigt element i vårt samhälle och i socialisationen.”

Om inga brott begicks kan staten inte statuera exempel på vad de faktiska konsekvenserna är om man bryter mot lagen. Svenskar behöver se löpsedlarna med ett skräckinjagande ansikte och en titel som tyder att hen har mördat si så många personer. Det liknar tankesättet ‘om man inte upplever olyckligheter uppskattar man inte hur bra man har det’.


“Massmedia däremot, lär ut såväl på ett tydligt och abstrakt som ett indirekt och konkret sätt. Till exempel kan individen lära sig acceptabla eller oacceptabla beteenden av att se en såpopera på televisionen. Programmet har inte ett syfte att lära ut men kan ändå göra det på ett indirekt sätt genom att visa vad som är rätt och fel. På grund av detta breda sätt att lära ut och föra kultur vidare, kan massmedia ta över stora delar av socialisationen från de övriga agenterna. Massmedias utbredning ökar och detta fenomen har gjort det möjligt för denna att ta över funktioner som tidigare tillhörde andra socialisationsagenter, till exempel familjen, kamratgruppen och skolan.”

Som exempel har den yngre generationen oftast utmärkt engelska på grund av mycket TV-tittande, online gaming och läsande av engelsk fiction. De populäraste filmerna som släpps idag är USA.
De har också en bättre koll på händelser i andra delar av världen när de spenderar tid på hemsidor där många olika nationaliteter samlas. På internet kan information spridas effektivt utan en större ansträgning. Mycket TV-tittande gör en dock till ett lättmanipulerat offer där man kan matas med felaktig information. Men tillräckligt diskret reklam kan någon ändra ens åsikter omedvetet.


“Jarlbro menar att det är konstigt hur lite uppmärksamhet medier har fått i rollen som socialiseringsagent med tanke på hur mycket tid ungdomar och barn ägnar åt massmedier. Vidare menar hon att man borde ha studerat massmedier i samma utsträckning som man har studerat familj, skola och kamratgrupper som socialiseringsagenter.”

Minst lika mycket tid läggs på massmedia som på familj/vänner. Faktum är att ungdomar idag ofta offras familj/vänner socialiseringsagenten för att spendera tid framför datorn eller TV:n. Barn och ungdomar exponeras för massmedia även när de spenderar tid med familj eller kompisar. Dels med reklam, radio och liknande men också för att ett trevligt sätt att umgås på är att till exempel se på film och spela datorspel tillsammans.

1 kommentar: