torsdag 12 februari 2015

Nu påbörjar vi vårt stora sociologiska arbete!

Nu påbörjar vi vårt stora sociologiska arbete!

Kursen Sociologi 1 mynnar ut i ett stort sociologiskt arbete. Nu sätter vi igång med den!

Den stora rubriken för arbetet är “Kriminalitet ur sociologiskt perspektiv”, en rubrik som närvarande i gruppen kom överens om.

Arbetet består av två stora delar:
  • Inledande del (inklusive inledning, syfte & frågeställningar, metod och teoretisk perspektiv). Här deltar alla. Sofie Brackenhoff har redaktionsansvaret.
  • Enskilda avsnitt. Var och en i gruppen väljer ett område där var och en redovisar resultatet av sin sociologiska undersökning i området.

Betyg som sätts är mellan F och A och har stor betydelse för det slutliga betyget i kursen. Nedan kan ni se vilka områden har redan upptagits. Även några förslag på ytterligare område finns upptagna.

Nader kommer med utgångspunkt från detta dokument förnya informationen på vår blogg.

Inledning innehåll:
  • Definition/bakgrund
  • Syfte
  • Frågeställning
  • Metod

Områden:
Genus - Oliwia
Klass - Saga
Ålder - Irma
Gäng
Nära relationer
Mot barn
Yttre påverkan/Sociala cirklar
Uppväxt
Sociala medier

Sociala experiment:
Låtsasbråk
Ful/snygg i affär

tisdag 10 februari 2015

Undersökning

Tumbagymnasium
tisdag 10 februari 2015

Hej ungdomar!

Här har ni länken till en undersökning som Queen Abera i SA12SA vill genomföra som en del av sitt gymnasiearbete. Vill ni vara vänliga och hjälpa henne genom att svara på hennes frågor och skicka svaren till henne!
https://docs.google.com/forms/d/1039hPr6dgL1uaK_vX2m0hK_6EspUsvbjeWdk62ENOH4/viewform?c=0&w=1

mvh
Nader Sani

onsdag 4 februari 2015

Matilda- Television, Socialisation och åsiktspåverkan


Innebörden av socialisering kan delas in i tre grupper: innebörden av socialisation, socialisationsprocessen och socialisationsagenter.

Under socialisationsprocessen är främst två parter inblandade: individen och samhället som är representerat av olika socialiseringsagenter. Individen kan ses som ett passivt objekt, men även ett aktivt subjekt som påverkar socialiseringsprocessen.

   Samhället kan ses utifrån två olika perspektiv under socialiseringsprocessen: Konsensusperspektivet: samhället är rätt så problemfritt och stabilt och man löser problem genom kompromisser.
Konfliktperspektivet: innehåller många konflikter och är mer stabilt. 

^Jag tycker att man kan ta stor nytta av denna del. 

”Behandlar vi individen som en passiv agent i socialisationsprocessen, innebär det även en ignorering av individuella skillnader som beror på ärftliga eller andra biologiska faktorer. I det individorienterade perspektivet är vi där emot tvungna att ta med biologiska faktorer som mognad, kognitiv utveckling etc. i vår analys av individens beteende. Kortfattat kan individperspektivet sägas betona åsikten att individens existens i samhället är detsamma som att delta i utformandet av samhället.” Jarlbro.

En passiv agent menas med att individen stryker med i strömmen och går ungefär som på mekanism, men man kan inte dra alla över en kam då det kan finnas olika personliga förhållanden som avgör varför vi inte kritiskt kan bedöma fakta. Exempelvis klass skillnader är kanske avgörande, som tas upp i texten. Televisionen kan begränsa sitt innehåll genom att endast vinkla en liten del av den information de sänder ut, det innebär att den obildade bara har begränsad fakta att komma åt (lite längre ner finns ett referat om detta**).
Man måste alltså se både på helheten, sociologiskt, och gå in det faktum att det psykologiska perspektivet har en vikt i utvecklingen av samhället.
 
 --
”Hans forskningsresultat visade att de barn som växte upp i en restriktiv omgivning hade problem med självutvecklingen och dessa barn visade mer osäkerhet och mindrevärdeskänslor än de barn som växte upp i en tolerant miljö. De barn som växt upp i en tolerant miljö visade sig vara mer självständiga mot auktoriteter och de var svårare att påverka”

Jag tror att en viktig fas i livet är att ta sig igenom någon form av tonårsrevolt eller motgång i sin vardag emot vad man anser är orättvist. Det lär en individ att ta ställning på egna ben och samtidigt ta en risk, i och med att detta kan innebära eventuella konsekvenser för personen själv.
    Detta kan låta som att det krävs att man växer upp i en hård miljö, men jag syftar på att vad som krävs är det här fallet medömkan från familjen. Men man måste utsättas för vardagliga rädslor som innefattar att man tar självständiga beslut och tar eget ansvar med familjen bakom sig som backar upp en när ens egen energi inte riktigt räcker till.  
Utefter detta, om man relaterar till texten, kan man gå emot och ifrågasätta informationen massmedia ger oss -och tycka tvärt emot samhällsfrågor.
  Texten pekar även på att rädsla är en bidragande faktor till att media är en till en större del en förvrängd bild av samhället. Exempelvis om man frågar vad majoriteten av frågade tycker om saker i Televisionen och många dämpar sina åsikter som går emot frågor som anses är vanligt eller rätt att hålla med om. Detta skapar en ond cirkel och faktan blir enformig, inte bara för att manipulera oss (och repetera), utan även för att bevara det hierarkiska samhället, oavsett det är avsikten eller inte. Men det är de rika som går hand i hand med massmedia, detta tas även upp i uppsatsen i samband med cultavationsforsknings-exemplen.

” 1. Masskommunikationsinstutitionerna är ägda av den sociala, kulturella och ekonomiska eliten i samhället.
2. De flesta meddelanden som sänds är “kodade” i syfte att prioritera elitens önskningar”**


Folkpartiets utspel!

Tumbagymnasium
onsdag 4 februari 2015

Hej ungdomar!

Jag hoppas att ni har det bra.

Idag tog vi oss genom det sista kapitlet i boken (sidorna 189 - 204). Läs gärna sidorna och se till att du tar till dig kunskaperna!

Ni fick en arbetsuppgift till måndag 16 februari. Här kommer materialet som de närvarande fick i handen i samband med dagens lektion i digital form:
https://drive.google.com/file/d/0B8RX3eZZNX5XS0lXam9JREVSc3c/view?usp=sharing

Vidare kom vi överens att nästa tillfället vi har (måndagslektionen den 9/2) skall ni använda för att arbeta med ovanstående uppgift. Undrar du något? Ta kontakt med mig.

mvh,
Nader Sani

Irmas Television, socialisation & åsiktspåverkan

“Till exempel är det viktigt för ett samhälle att ha brottslingar och människor som inte följer de socialt accepterade reglerna som finns i varje samhälle. Dessa människor visar vad som inte är acceptabelt genom att bli straffade för sitt socialt oacceptabla beteende. Därför är de ett viktigt element i vårt samhälle och i socialisationen.”

Om inga brott begicks kan staten inte statuera exempel på vad de faktiska konsekvenserna är om man bryter mot lagen. Svenskar behöver se löpsedlarna med ett skräckinjagande ansikte och en titel som tyder att hen har mördat si så många personer. Det liknar tankesättet ‘om man inte upplever olyckligheter uppskattar man inte hur bra man har det’.


“Massmedia däremot, lär ut såväl på ett tydligt och abstrakt som ett indirekt och konkret sätt. Till exempel kan individen lära sig acceptabla eller oacceptabla beteenden av att se en såpopera på televisionen. Programmet har inte ett syfte att lära ut men kan ändå göra det på ett indirekt sätt genom att visa vad som är rätt och fel. På grund av detta breda sätt att lära ut och föra kultur vidare, kan massmedia ta över stora delar av socialisationen från de övriga agenterna. Massmedias utbredning ökar och detta fenomen har gjort det möjligt för denna att ta över funktioner som tidigare tillhörde andra socialisationsagenter, till exempel familjen, kamratgruppen och skolan.”

Som exempel har den yngre generationen oftast utmärkt engelska på grund av mycket TV-tittande, online gaming och läsande av engelsk fiction. De populäraste filmerna som släpps idag är USA.
De har också en bättre koll på händelser i andra delar av världen när de spenderar tid på hemsidor där många olika nationaliteter samlas. På internet kan information spridas effektivt utan en större ansträgning. Mycket TV-tittande gör en dock till ett lättmanipulerat offer där man kan matas med felaktig information. Men tillräckligt diskret reklam kan någon ändra ens åsikter omedvetet.


“Jarlbro menar att det är konstigt hur lite uppmärksamhet medier har fått i rollen som socialiseringsagent med tanke på hur mycket tid ungdomar och barn ägnar åt massmedier. Vidare menar hon att man borde ha studerat massmedier i samma utsträckning som man har studerat familj, skola och kamratgrupper som socialiseringsagenter.”

Minst lika mycket tid läggs på massmedia som på familj/vänner. Faktum är att ungdomar idag ofta offras familj/vänner socialiseringsagenten för att spendera tid framför datorn eller TV:n. Barn och ungdomar exponeras för massmedia även när de spenderar tid med familj eller kompisar. Dels med reklam, radio och liknande men också för att ett trevligt sätt att umgås på är att till exempel se på film och spela datorspel tillsammans.

måndag 2 februari 2015

Besök om Afghanistan

Tumbagymnasium
Måndag 2 februari 2015

Hej!

Torsdagen 5 februari får vi besök av ”Samandar Baqi” som under många år har arbetat med och för fattiga barn och ungdomar i Afghanistan. Vi kommer att träffa honom i sal 237 klockan 10:15. Under ca en och en halv timme kommer han att prata om situationen för de fattiga barnen i Afghanistan och svara på era frågor. Han kommer även att visa en film om den rådande situationen i Afghanistan.

Samandar kommer att hålla sitt anförande på tyska och min kollega Karina Noske kommer att hjälpa oss med tolkning.

Välkomna!

Nader Sani

Dagens uppgift

Tumbagymnasium
måndag 2 februari 2015

Hej ungdomar!

Jag hoppas att ni har det fint.

Dagens uppgift iu "Sociologi" är en enkel sådan! Här har du en uppsats i sociologi:
https://drive.google.com/file/d/0B8RX3eZZNX5Xd0M0UmhmdFJYMzg/view?usp=sharing

Din uppgift är att ta fram uppsatsen, läsa den, skriva ner det intressanta i uppsatsen, publicera din text i bloggen och förbereda dig så vi kan diskutera den i grupp.

Använd dig gärna av sociologiska termer i din text och i ditt tänkande!

Vi ses,
Nader